Alt om Båt - Norges største båtportal
Annonser
Annonser
Temaside :

Havneguide for Sverige

Se også webkamera fra havner og marinaer i Norge og utlandet.
Vi samarbeider med Åsmund Tveit i Hallberg - Rassy klubben, og har lagt inn hans havneguide, her på BAAT.no. 
Åsmund Tveit ønsker også innspill fra lesere om flere havnebeskrivelser, samt eventuelle rettinger til de eksisterende. Har du bilder / kart er det også interessant.
Send tips til: Åsmund Tveit
Vi gjør oppmerksom på at hverken vi, Hallberg Rassy klubben eller Åsmund Tveit kan holdes ansvarlig for eventuelle feil / mangler i disse beskrivelsene. De brukes på eget ansvar.
Eventuellt tips oss om andre linker vi også burde ha med ! 

DYNEKILEN er pen og fin å seile inn i. Øst av Store Krossøn er det lagt en kabel tvers over fjorden (fra N til S). Skal man ankre i bassenget Ø av store Krossøn må man holde Ø i bassenget.

Seiler man videre innover, har fjorden to bukter mot N. Den østligste, nærmest Skjuleröd, er fin for ankring på svai. Godt skjermet, god leire holdebunn, svært pent sted.

Man kan gå lengre innover. Den S-gående fjorden BAGGERØDKILEN er trang, men fin for ankring på svai. Den er utsatt for vind fra S da landet i S er lavt.

STRØMSTAD har mange gjesteplasser, og alle fasiliteter inklusive Systembolag, men det kan være noe bråk i havnen. Systembolaget er flyttet til den andre siden av elven, litt lengre opp. Det er nå åpent på lørdager og er selvbetjent.

På den andre siden av kanalen er det en bokhandel med godt utvalg i sjøkart. Mappen med svenske båtsportkart koster her SEK 485. På marinaen litt syd for byen (drivstoffsalg og Volvo verksted) koster mappen SEK 450. Nautisk Forlag krever NOK 500.

På baksiden av kvartalet ved brygga er det inngang til et fint svømmebasseng

Det kan være mindre støy ved den nye moloen utenfor byen.

KYRKÖSUND  på Syd-Koster har brygge. Man kan leie sykler.

URSHOLMEN  er den sydvestligste av mylderet av holmer og skjær sør for Koster.  Havnen har god plass, man ligger  godt i vanlig sommervær. Her er spektakulære badeplasser, lokalkultur med eget museum, utsikt over Kosterøyene og et sjarmerende fyrsamfunn fra tidligere tider.  De to fyrtårnene på øya er landemerker for alle som passerer Koster utaskjærs. Følger man leden videre sydover fra Kosterøyene, passerer man kloss i Ursholmen før man kommer ut i åpent farvann.

Innseilingen skjer fra vest mot øst, deretter mot syd. Man holder ganske nær skjærene i nord. Man kan gå ganske nær skjærene i øst før man dreier 90 grader rett sør. Alternativt kan man foreta innseiling fra sydøst. Kryssarklubben har malt overettmerker  på skjærene nord-nordøst av Indre Ursholmen og på Burholmen. Det er også overettlinjer  sydover inn i havnen. Man vil da ha sjøbuene ved bryggen rett i baugen mot innseilingen, og man går klar av grunnflaket nord for skjærene utenfor havnen. Se opp for Julkvällen!

Inne i havnen er det 3 – 4 m dypt. De fleste ligger med baugen mot Ursholmens østside, men man kan også ligge longside mot øya på den andre siden av havnen. Fjellet her er ganske bratt og høyt. Det er god holdebunn for ankeret og rikelig med bolter i fjellet.

Sør i havnen blir det grunt. Det er fjell og rullestein ned mot vannet  her. Men sandbunn fra snaut en halv meters dybde, slik at småbarn kan bade.

Ursholmen er Sveriges vestligste bebygde sted. Det ble bygget to fyr her i 1891. Det ene som er i drift, ble automatisert i 1965. Frem til da hadde øya sitt eget lille samfunn med fastboende. Fra 1975 har bygningene vært ivaretatt av en stiftelse som finansieres ved frivillige bidrag. Ursholmen består for det meste av fjell og steinurer med rullestein. På den østlige holmen var det i sin tid steinbrudd., og øya hadde sin egen lille jernbane for å frakte steinblokkene ned til havnen.

Bryggen anløpes av en rutebåt og av skjærgårdspatruljen. Ved fyrene er det et lite, selvbetjent museum som forteller om øyas og fyrenes historie.

I den såkalte Kapteinsviken er det en spennende badeplass, spesielt for dem som vil snorkle. Viken har et smalt sund ut mot havet. Man kan svømme fra det smule vannet i viken ut til brenningene på utsiden. Noen store klippeblokker danner både stupetårn og undersjøiske grotter. Man kan dykke en meter ned og svømme gjennom en undersjøisk passasje ut til havet. Det er bare en meter eller to inn til en luftlomme med retrettmulighet opp på land, så øvelsen er overkommelig også for mindre barn. Det vokser sjøanemoner og andre fargesprakende dyr og planter i vika. (Kilde: Øyvind Jelstad, kart Carl E. Utengen, Seilas 4/2004).

Ursholmen syd av Koster
Ursholmen syd av Koster

På vei sydover passerer de fleste HAVSTENSUND. På godværsdager i juli passerer mer enn tusen båter det smale Havstensund på en dag. Mange velger nattehavn i det øyriket det er og flesteparten legger seg i "norskebukta" rett nord for Havstensund, eller man presses sammen på Resø eller langs bryggene i Havstensund. Trangt om plassen er det overalt. Dessuten kan det trekke vind gjennom sundene og gi ubehagelige ankringsproblemer. Vil du våge å gå ut av leden, bare noen hundre meter, kan du finne en rekke drømmehavner. Øya Havsten med sine 78 meter er Vestkystens høyeste og gir deg et fantastisk utsyn. Alle passerer Havsten på sin ferd, men stopp her og gå inn nord for øya. Følg den bratte øya øst og sydover bare en 20-30 m av. Plutselig dukker det opp en idyllisk sandstrand på ca 50 m lengde. Godt i le for de fleste vinder. Du kan legge til ved stenplatået rett nord for stranden. Dette er en hylle med ferdige bolter. Det er rent og brådypt, men fjellet skråner litt i vannkanten, så vanlige tynne fendere er for lite, men med kulefendre skulle dette være en super plass. Man kan ankre for svai. Det er god ankerbunn over det hele. Du kan også legge deg langs fjellet S for stranden, men da minst 100 m fra stranden da den er grunn et stykke langs fjellet. Man kan også ha anker akter med baugline i land (slå ned bolter i fjellsprekker). Stranden er populær og brukes av hyttefolk i området. De kommer alle med sine egne landstedsbåter da det er den eneste måten å nå stranden på. Om ettermiddagen reiser hyttefolket hjem og vi har området for oss selv igjen. Ta klatreturen opp på Havsten i solnedgangen. Det er et fantastisk syn. Meldes det kuling eller værre saker, er SANNES-KILEN videre innover full av fine uthavner som gir godt le for det meste, bl.a. bukta på landsiden med 15 m i kartet, sandbunn, dypt helt inn.

Lengre innover Sannäsfjorden er det mange fine tilleggingsplasser. Sidefjorden ALEVIKKILEN  er glimrende for ankring på svai og det er mange steder å fortøye med anker akterut.

Alvekilen

Alvekilen
Alvekilen, sidefjord til Sannäsfjorden bak Havstenssund

Rundt Gule Humpen tar vinden godt, og det er ofte høy sjø.

Vest for Otterøn, mellom Otterøn og St. Kløvskjer, går det an å seile, og her er det noen fine havner. Man kan ha anker akter eller man kan ligge langsetter øya i sundet.

GREBBESTAD er en populær by, mye folk, gode serviceanlegg i det røde huset. Det er fin utsikt fra toppen ved radiomasten.

FJELLBACKA er en fin havn. Det er fint å ligge med anker akter og baug mot moloen. Moloen går ut fra en holme med et fint gammelt hus, hvor en religiøs organisasjon driver et usedvanlig rent og velstelt service-anlegg. For å benytte dusjene betaler man 10 kr i resepsjonen, og da der det ingen tidsbegrensning. Vaskemaskiner, tørketromler og strykejern finnes. Man kan fylle vann-kanner gratis i vaskerommet.

Like ovenfor brygga er det et verksted for Volvo Penta med salg av reservedeler.

GLUPPØ-BASSENGET er en fin naturhavn. Man kan ligge for svai, eller ligge med baugen inntil Gluppø. Det er grundt langs Gluppøs østside ved øyene midt i bassenget og litt sydover, deretter er det brådypt fra fjellveggen. Man kan seile gjennom det sydøstre sundet.

Hamburgsund er fin å gå, men se opp for kabelferjen.Når et roterende gule lyset slås på og ferjen ringer med en bjelle må man komme seg vekk snarest. Vest av Hamburgø ligger LILLE HAMBURGØ. På NØ-siden ved utløpet av sundet rett V av den nordligste røde staken ligger 2 små viker. Her er det fint med anker akter. Det er dypt unntatt ved stranden. Høy bergnabb, men mulig å gå i land. Den beste bukten er den smale kilen som går rett S-over. Man kan slå i kiler i sprekker.

DANNEMARK  syd av Hamburgø har brygge på nordøst-siden.

ALVÖ  ligger på sydsiden av innseilingen til Bovallstrand, ca 2 nm N av Hunnebostrand. Man seiler inn fra SØ eller NØ, begge innseilingene er godt merket med hvite overettmerker på land. Man skal være svært nøye med å holde disse overett, da det er flere 1,0 og 1,5 m grunner. Innseilingen  fra NØ i sundet SV av Ängen går greit, men her er det svært mye undervannsvegetasjon. Alvö er en meget god natthavn og man ligger i le for alle vinder. Fortøyningsbolter i fjellet. Alvö er naturreservat og på øyas N side finne Sveriges største samling av jettegryter, visstnok 96 stykker. (Opplysningene og kartet er sakset fra artikkel av Carl E. Utengen, Seilas 3/2004).

Alvö
Alvö

BOVALLSTRAND er en meget sjarmerende by. Det er dusj i havna, trapper opp til en fin utsikt. Her er det fint å gå tur. Holmene i nærheten er fine.

ØDBY øy ved nord-østre utløp av Sotenkanalen har et nytt time-share hytteanlegg med en fin brygge. Her fant jeg en fin plass ytterst.

Sotenkanalen er morsom. Det er forbudt å gå for seil her. Broen åpnes for seilbåter. Når jeg har nærmet meg, er broen åpnet uten at det har vært nødvendig å benytte VHF eller lydsignal.

Sotenkanalen

Sotenkanalen
Sotenkanalen

SMØGEN er en god havn. Det kan være mye bråk her. Holder man inn til venstre når man seiler inn, er det gjestebrygger langt innover, og her er det stillere. Det er grunt langs denne brygga, men det blir så raskt dypt ut fra brygga, så det går fint med HR26.

Restauranten Magasinet har god mat. Like ved torget oppe i byen er det en god fiskerestaurant. Går man veien innover mot fastlandet ca 10 minutter, passerer man Røssy kapell, som lager sprayhooder for HR, videre en god båtrekvisitabutikk og på venstre side finner man postkontoret.

Syversen Seil ute på odden syd for havna selger utstyr til riggen, foruten svenske båtsportkart. Her er det en ny gjestehavn (kr 150,-). Diesel på brygga litt lenger inn.

Ved siden av fiskeutsalget er det et godt verksted for maritim elektronikk.

I KUNGSHAMN  på landsiden er det brygge. Det går en liten ferje ut til Smøgen.

Mellom Malmøns nordøst-odde og Torsvik går det kabelferge.

LYSEKIL har Systembolag. Litt N av sentrum er det molo med fiskebåter (fiskemottak). Man kan ligge bak moloen, der er det tau fra moring til land og man kan huke seg innpå tauet.

I ELLØS på Orust vet jeg om en fin brygge hvor klubbens medlemmer neppe blir jaget bort, og neppe blir avkrevd havneavgift. Det er lett å finne fram hit, bare slipp roret, så finner båten veien av seg selv. Det pleier å være plass mellom pålene ved ytterste molo. Det hvite huset innerst ved brygga har et fint dusjanlegg.

GULLHOLMEN ligger rett i leia, og er et sjarmerende lite sted med gjesteplasser, men det virker som om mange har oppdaget stedet, for alle gjesteplasser synes å være opptatt.

Den innaskjærs leia videre sydover er fin, med idyller som Molløsund, Kyrkesund og Hjerterøsund.

Øst av Marstrand nord for Instön syd av Nordholmarna er det en øy utenfor nordøst-punktet. Her er det fint å ligge.

MARSTRAND er seilermekkaet hvor det er morsomt bare å seile opp og ned sundet og se på trafikken. Det er en fin gjesteplass på østsiden like syd for bensinstasjonen langs den store utstikkende brygga ved verftet. Kabelfergen går ofte over til Marstrandsøya.

LERKILEN S av Gøteborg, stor havn, ikke diesel, Volvo verksted, 3 km til kjøpmann, men kjøpmannen kommer med bil og henter kunder hver morgen kl 1000. Kiosk. Gjestebrygger på de ledige plassene. Dusj/toilet på lekter. 70 kr/natt.

Nyheter Artikler Tester

Utvalgte artikler

BÅTNYTT



Webkamera

Annonser